Oldalak

2010. szeptember 30., csütörtök

Az árakról

Olvastam ezt a bejegyzést a Murano üveges blogon és alaposan elgondolkodtam. A múlt héten pont azt emlegettem, hogy mennyire drágák az amerikai cuccok, nevezetesen például ezek a sapkák. Gyakran nézelődök a Net-a-porter és hasonló internetes áruházakban és ha lefordítom az árakat, kissé meghökkenek.

De aztán rájöttem: erre bizony van kereslet. Ezek a cégek olyan márkanevet építettek ki, amit el lehet adni. Ha valaki Chanelt vagy Louis Vuittont akar, akkor tudja mire számítson.

Ezen kívül nyugaton egyszerűen kultusza lett a hand-made és egyedi cuccoknak. Aki meg tudja venni a tucatárut, akár szezononként egy új ruhatárat, az egy idő után egyedi dolgokat fog keresni magának és azt is megveheti. Így aztán már azokat fogják keresni, ami tetszik nekik, ami menő és divatos. A blogon már nem egy olyan külföldi kézműves alkotót mutattam be, aki fényesen meg tud élni az alkotásaiból, mert olyasmit készít, amire van igény és ami egyben senkivel sem összetéveszhetően különleges.

Magyarországon a kézműveskedés más tészta: ami otthon készül, az bizony legyen olcsó! Az emberek fejében még nem állt össze a kép, hogy nem a kínai dömpingáruval kellene versenyeztetni az egyedi termékek árait. Mivel én a Zara, Mango, Promod árait tartom elfogadhatónak, ha a ruhatáramat bővítem, nagyjából ezt a szintet nézem a kézműves termékeknél is. Ezért is nem jutottam még el odáig, hogy a magyar divattervezők ruháival is feltöltsem a szekrényem.
Aki viszont a turkálókhoz szokott, az nem fog pár tízezret szánni egy kardigánra.

Szerintem egyetlen megoldás van annak, aki komolyan gondolja a kézműves alkotást, és ebből szeretne megélni. Ki kell alakítani a saját márkát és ennek az alapja az egyedi megismételhetetlen termékekben rejlik. És szerintem ez már jó pár alkotónak sikerült!

2010. szeptember 28., kedd

Kötöttségek

Mert végülis senki sem akadályozhatja meg, hogy beugorjak a Bergdorf Goodmanhoz és virtuálisan elköltsek pár ezer dollárt.


Például egy Stella McCartney szürke-fekete átmenetes pulcsira.



Egy ilyen lezser sál-kardigán Donna Kara összeállításra


Vagy még inkább erre a szép, vastag pulóverre.



Esetleg a Missoni emblematikus mintájú ruhájára.

2010. szeptember 27., hétfő

Byblos inspiráció


A divatipar egy minden tekintetben felfordult világ, világszerte most mutatták be azokat a trendeket, amiket mi jövő nyáron fogunk viselni. Közben az üzletekben meg dúl a téli szezon. Odakint pedig az időjárás még nem tudott dönteni.



A Byblostól viszont nekem még a 2010 tavaszi kollekción akadt meg a szemem, ami elvileg már divatjamúlt, a valóságban azonban nem csak egy szezonra vásárolok ruhát. Nekem valahogy nagyon megtetszettek most ezek a szakadt, lyukacsos pulóverek, legyen éppen akármilyen évszak.


Képek forrása: NY Magazin

2010. szeptember 24., péntek

Talán egy kicsit túl lett árazva

Ti mennyit adnátok ezért a kötött sapkáért? Merino gyapjúból van, de azért én mégsem adnék érte 158 dollárt (kb. 36 ezer forint).



Viszont ezek a bőrszálakból kötött sálak tényleg szépek. (Az áruk is.)



Eredetileg itt, Sunghee Bang boltjában ámuldoztam az árakon. Bár azzal is tisztában vagyok, hogy Amerikában másként néznek a designer cuccokra.
Sőt, megkockáztatom, az egész márkaépítés kérdése itthon is.
Ahogy elnézem a nagy márkáknál is beáraznak ilyen szintre egy-egy rém egyszerűen legyártható, pusztán egy Chanel vagy LV emblémával megdrágított dolgot. Hát, végülis ha valakinek ez számít, vegye ezt.

Na jó, hogy ne csak a levegőbe beszéljek a Net-a-porter-en gyorsan kerestem még pár sapkát. Mind 100 dollár felett kezdődnek.

Például egy Burberry



Vagy egy Missoni

Tulajdonképpen én is elhordanám ezeket, de inkább megpróbálom majd reprodukálni. Vagy ez menthetetlenül szánalmas hozzáállás lenne?

2010. szeptember 23., csütörtök

Cursive Design


Újabb ötletes ékszerekre találtam: a csipke darabokat láncok tartják. Meg egyéb színes csecsebecsék. Lehet gyönyörködni a hölgy blogján!

2010. szeptember 22., szerda

Ajándékot kaptam Fxtinától


Kicsit kalandos úton jutott el hozzám Fxtina csodás ajándéka egy horgolt nyaklánc hozzá illő fülbevalókkal. A kedvenc pirosomban tündököl, még ha a kép ezt nem is adja jól vissza, egyszerűen varázslatos. Olyan precíz, aprólékos és gondos munka, hogy csak ámulok. Körbehorgolt gömböcök, gyöngyök és virágok simulnak körré és harmóniává. Köszönöm! Sokat fogom viselni, az biztos.



És nézzétek meg a blogját! Ezek a Frida ihlette képek!

Napmátka műhelye


Napmátka - milyen gyönyörű szó!

Napmátka köt (de e mellett főz is - talán nem baj, hogy ezt is elárulom). De az első szó, ami szembe jut róla az, hogy tudatosság. Hogy így kellene élni az életet, akkor lenne is értelme. Így vall arról, hogy ő hogyan és miért alkot: "Szeretem a natúr színeket, a természetes fonalakat, a rusztikus (pl. buklé) felületeket, az egyszerű, ötletes szabásvonalakat. De legalább ennyire fontos, hogy az elkészült darab praktikus és kényelmes legyen. Mivel ezek a fonalak elég drágák, nem szoktam belőlük zoknit, kutyamelegítőt, bögremelegítőt, bábot, edényfogót meg ilyen "apró jópofaságokat" készíteni, viszont nagyon kedvelem a kabátokat, poncsókat és a lezser darabokat. Szintén az alapanyagok ára miatt csak azoknak ajánlhatók a darabjaim, akik nem egy-egy szezonra vásárolnak ruhát, hanem a stílusukba tartósan beilleszthetők." Azt hiszem ezek az alapelvek egyszerűen sugároznak az elkészült darabjairól, néhányat közülük az Etsy boltban is meg lehet tekinteni, de a legtöbb a honlapon várakozik szelíden.



Azt mondja, hogy 25 éve kézimunkázik, de mindig a kötés marad a legfontosabb, mert mobil, mindenhová magával viheti, bárhol előveheti és még műhely sem kell hozzá.



Érdemes elolvasni Napmátka honlapján azt a részletes és tulajdonképpen nagyon izgalmas összefoglalót, amit a fonalakról, alapanyagokról írt. És a színekről, szintén mély bölcsességgel. "Nem arról beszélek persze, amikor az ember leszalad a boltba, vagy amikor kisebb gondja is jóval nagyobb annál, hogy mit viseljen.Hanem az élet azon szerencsés pillanatairól, amikor módunkban áll, vagy szeretnénk választani. Ilyenkor jó, ha tisztában vagyunk vele, hogy mely színek előnyösek számunkra."

2010. szeptember 21., kedd

Ringu játék


Kétféle nyeremény közül lehet választani Ringu-nál!

Tünde encsembencsem karkötője

Nem mondom, hogy valami bonyolult dolog gyöngyöket fűzni a memóriadrótra. De szeretem ezeket viselni, úgyhogy készítek párat. Ez a mostani mindenféle vegyes gyöngyökből készült, a kétéves lelkes válogató segítségével.



Ám igazából csak azért mutogatom ezeket a semmiségeket, mert teljesen véletlenül, de sikerült olyan fényképeket csinálnom, amelyek kivételesen tetszenek. Végre süt a nap!


2010. szeptember 20., hétfő

Fércművek és Gombolt

A Fércművekben, Judit keze alatt "zsebrémek megunt műbőr táskákból, táskák, szatyrok régi párnahuzatokból, babák ingujjakból". Rengeteg filc is elfogy közben, lesznek belőle pasztell nyuszik, mindenféle különös lények, állatok. A fércművek blog mindennap elkáprásztat. 




Újabban a saját készítésű gombok is - Gombolt néven. A gombokból meg nyakláncok, hajgumik és csatok készülhetnek.

Egyszerűen hihetetlennek tartom a kreativitás ilyen mértékű áradását. Mindig sikerül meglepnie, valami olyan új dolgot mutatnia, amire még csak nem is számítottam. És közben mindig, mindenhol ott mosolyog az a huncut nyúl is. Vajon hogy csinálja?



Az látszik, hogy ezek az alapanyagok nem egyetlen nap alatt teremtek a műhelyben, hanem évek hosszú során halmozódtak fel, hogy éppen most nyerjék el új értelmüket.


2010. szeptember 16., csütörtök

Még nemez

Kezdek rájönni, hogy mennyi minden rejlik a nemezben. 3FUN boltjában is szuper dolgok vannak. Például ragaszkodó emberkék


Horgolt bogyókkal kombinált nyaklánc.


Hímzett nemezbogyókkal és kerámiával kombinált nyaklánc


Meg fülbevalók minden mennyiségben

2010. szeptember 15., szerda

Nem teljesen normális, de szép

Nem tudom miért, de imádom nézegetni ezeket a nyakláncokat. Teljesen biztos vagyok benne, hogy magamra sohasem tennék egy ilyet, viszont minden képet hosszú tízpercekig lehet tanulmányozni: horgolt virágok, hímzett nemezdarabok, gyöngyök, láncok, szalagok, csipkék, kis figurák. Csupa szín, csupa móka, csupa önfeledtség.

Gata Valquíria Flickr albuma a legjobb hely, ha egy kis feltöltődésre van szükségem. (Csak tudnám milyen macska az a valquiria?)



2010. szeptember 14., kedd

A nemezben rejlő lehetőségek: Delica

Amikor a néprajzos táborokban elég sokat nemezeltem, valahogy nem tudtam meglátni benne azt a modern szépséget, ami arra indított volna, hogy saját ruhatáramba, otthonomba is beépíthetném ezt az anyagot. A másik nagy bajom meg az volt vele, hogy mint mindenre, a gyapjúra is allergiás voltam, tehát gyakorlatilag lesmirgliztem a kezemről a bőröm a nemezeléssel.

Most viszont találtam egy alkotót, aki valami hihetetlen kreativitással kezeli a nemezt. Ezek a nemezelt "kavicsok" például a most uralkodó minimalista lakberendezési trend tökéletes díszei, ahogy a tálkák is.





Na, és a nyakláncoktól se nagyon jutok szóhoz. Tökéletes egyszerűség.





Szerény blogján, illetve Etsy boltjában érdemes Delicát követni.

2010. szeptember 13., hétfő

BoConcept szőnyegek

em tagadom, szeretem a Bo Conceptet. A dán bútorcégnek most megjelent az új katalógusa (itt letölthető), tele olyan bútorokkal, amelyekre azonnal lecsapnék, ha lenne üres berendezendő terem. Kényelmes kanapék, funkcionális szekrények, apró, de a lakást öltöztető tárgyak sora.

Ami most leginkább megragadta a fantáziámat: a szőnyegek! Nem a megszokottak, az biztos. Viszont színesek, fantáziadúsak.

Szőnyeg színes bogyókból.




Vagy marhabőr korongokból összerakva.



És ugyanaz kockásban.


Nem is olyan könnyű választani, igaz?

2010. szeptember 11., szombat

Ringu képes textil ékszerei

Ringu ékszerei is egészen egyediek, még sehol sem láttam ilyesmit. A legjobban sikerült darabjai a filcre nyomott fotók, amiket aztán gyöngyökkel és hasonlókkal tesz még izgalmasabbá. Már színkombinációk is elragadóak, de ami igazán jó, az a játékos, vicces hozzállás. Viseljünk paradicsomot, epret vagy kivit a nyakunkban!

Ha a Meska boltban nem akadnék a nekem tetsző darabra, akkor megnézem az Etsy-n is. A két boltban hasonló, de sokszor eltérő cuccok is vannak, szóval nem árt mind a két helyet figyelemmel kísérni. Némi kutakodás után azt is felfedeztem, hogy Ringunak blogja is van, ahol még-még-még több szépséget látok, olyanokat, amelyek egyik boltjában se bukkantak fel, szerintem. Kulisszatitkok, készülő szépségek, fotózás, stb.

A legszebb darab mind közül kétségtelenül ez a pávatollas fülbevaló. (És már az enyém is lett egy ilyen!)


De válaszhatnék kedves virágokat, türkiz gyöngyökkel.


Vagy egy adag kivit némi pinkkel párosítva.


Az meg csak hab a tortán, hogy horgolt ékszerei is vannak.


És milyen jó minőségűek a fotók!

2010. szeptember 10., péntek

Bulky fonal

Lehet, hogy végre találtam olyan fonalat a Barikaboltban, ami miatt ebben a bejegyzésben keseregtem, hogy az országban sehol nem létezik? Csak ne lenne ennyire drága...
Ezt a webshopot, a Barikaboltot csak most fedeztem fel, tényleg szép dolgaik vannak, nagyon igényesen tálalva.

A Barkafonalat már korábban is láttam párszor, ők a legjobb árakkal és elég széles választékkal operálnak. Gyönyörűen és kecsegtetően vannak lefotózva a mintadarabok is. És ők építik legjobban maguk köré a közösséget. Facebook, játékok, stb.

Aztán ott van még az 1001 fonal is, náluk is nagyon csábító a választék.

Ha végre lekötöttem a készletemet, akkor elkezdek rendelgetni tőlük és mesélek is róluk, ígérem.

2010. szeptember 9., csütörtök

Anyahajó új vizeken

Szóval emlegettem már Anyahajót, meg hogy igazából tőle tanultam mindent, amit a horgolásról tudok. Hát most megmutatnám azt is, hogy ő mit tud.

Az elmúlt napokban sokat foglalkoztam ezzel a freeform dologgal. Itt a téma esszenciája: ez a táska. Maga a varázslat.



De ez a csat se rossz, főleg ezzel a piros-kék kombinációval, ami mindig is a szívem csücske volt. Kár, hogy rövid a hajam.



Anyahajó másik kedvenc témája a gyereksapi. Hoztam hát tőle párat.

Egyet a fiúknak.



Egyet a lányoknak is.

2010. szeptember 8., szerda

Horgolt nyaklánc

Ezt a nyakláncot teljes egészében horgolással készítettem. Különös fészeknek neveztem el, a fészekszerű kehelyben ücsörgő, irizálóan lila gyöngyöcskék miatt. A lánc részt is horgoltam, időnként pedig gyöngyöket is fogtam a szemek közé. Izgalmas volt figyelni, hogyan alakul egységgé a két egymástól teljesen különböző anyag.