Oldalak

2011. január 31., hétfő

Sylvan kötött ruhák



Sok tervező van itthon is, akiknek a munkái igazán ötletesek, mégis hordhatónak tűnnek. Egy kis feltűnésre vágyó nőnek simán lehet ilyen ruhája. Például, mint Sylvan munkái.

2011. január 21., péntek

Színátmenetes


Ezt a fonalat tegnap vettem az Allee Meseboltban. Egész más miatt mentem, de nem tudomtam lemondani róla. Ezek a színek, amelyek a valóságban sokkal fáradtabbak, mint a képen, egyszerűen fantasztikusak együtt. Meg külön-külön is.
A fonal neve Aventica a Schachenmayr-től, 25 % gyapjút tartalmaz. Puha, vastag és rendkívül rugalmas. Nagyon érdekes a fonása, az egyszer biztos.
A szerelem hevében már készült is belőle egy nyakmelegítő cső, illetve félig kész egy bogyósra horgolt sapka, ennek a videónak a segédletével.

2011. január 18., kedd

Nyúlgyári nyulak


Piry Anikó nyúlsereglete itt tekinthető át. Csak azért mondom, hogy itthon is születnek bőségesen cukiságok.

2011. január 14., péntek

Elze mágikus napjai



Another magical day néven fut Elze blogja. Kis szobrocskákat készít, egészen egyedi, picit szomorkás, de mégis mosolyogtató stílusban.

2011. január 13., csütörtök

Nyuszik születnek


Sonja Ahlers kezei alatt, Torontóban aranyos, szunyókáló nyuszik születnek. Szépséges képeken bemutatva, Etsy boltban tetszelegve.

2011. január 12., szerda

Horgolt és nemezelt tálkák



Úgy ezer éve kerestem nemezelhető fonalat, amit előbb kívánt formára horgolok/kötök, aztán nemezelhetek. Első próbálkozásomhoz fonásra váró gyapjú előfonalat használtam.



Időközben Anyahajótól kaptam "igazi" alapanyagot, amit direkt erre csinálnak, úgyhogy a következő tesztelésre azt a szép kéket vetem majd be.

2011. január 7., péntek

Havas fenyők az ablakban



Karácsony után is lehet ám díszíteni a lakást. Egy maradék karácsonyfa égősor meg némi fehér karton és egy olló kell csak.


Eredetileg az IKEA-katalógusban láttam egy ilyen díszt, de kissé sokaltam az ötezer forintos árat. Így inkább előlállítottam magamnak.


A kartonból 3 csíkot vágtam, egyik lett az alap. A másik kettőt fenyőfa alakúra vagdaltam, amennyit csak tudtam, kihoztam belőle. Mindegyiknek volt egy kis visszahajtható füle, hogy az alapra ragaszthassam. Végül közé tekertem az égőket és az ablakba állítottam.

Költség: karton - 150 forint, égősor - 400 forint, olló, ragasztó csak van otthon.

2011. január 5., szerda

Sandra Backlund

Hónapok óta nézegetem ennek a svéd tervezőnek, Sandra Backlund-nak a munkáit. Hordhatatlanok, legalábbis a régebbi ruhái. Inkább szobrok, mint ruhadarabok, de újabban a kötött helyett inkább plisszírozott anyagokat használ. Ezek már sokkal használat-közelebbik, mondjuk alkalmi témakörben elképzelhetőek.



Valahol kicsit félelmetesek ezek a darabok, a fényképeken az emberi test is műalkotássá lényegül. Egyáltalán nem cél már, hogy "szép legyen". Nos, ez a fajta divatértelmezés nagyon távol áll tőlem. Valahol mégis lenyűgöz, mi minden hozható ki a kötött anyagokból.

2011. január 4., kedd

Yokoo



Az Etsy egyik kétségtelen sztárja. Yokoo. Kétezer darabot meghorgolni, még évek alatt is nagy teljesítmény. Itt egy zseniális videó is van róla, szerintem tananyagnak kellene lennie, aki ilyesmivel akar foglalkozni.



Maguk a darabok egy nagyon érdekes, inkább csúnyácska felé hajló stílust képviselnek. De ez mostanában mintha egyre divatosabb lenne: szürke, barna, kopott színek, ormótlan ruhadarabok, előnytelen cipők. Az egész egy határozott, felismerhető stílussá áll össze. Talán ez a siker titka: kilométerekről felismerhető.


A másik érdekesség, hogy a képeket is saját maga készíti saját magáról, mondván, hogy túl nagy az orra és senki se tudja, hogyan kell őt beállítani. Az egész olyan szomorkás, hogy az ember már rohanna is ölelgetni, szegény kicsi lányt.