Oldalak

2012. július 30., hétfő

Rozsdás sapkák




Maradt a kedvenc mellényem készítésekor egy 2/3 adagnyi a 100 grammos gombolyagból. A Zauberwolle-t a német Schoppel Wolle gyártja és az 1001fonalnál lehet beszerezni. Ez itt a 1659-es Oxyde színeit mutatja meg. A fonal érdekessége, hogy nagyon hosszan átmenetes, a színek igazából 1 gombolyagon belül csak egyszer vagy még ritkábban bukkannak elő.

Nézegettem már egy ideje és a nagy sapkaláz idején végül két sapkává konvertálódott ez a fonal. Nagyon érdekesen alakultak a színátmenetek, az egyik sapka inkább lila, a másik pedig inkább kék árnyalatokban tündököl. A közös nevező a narancsos szál, amitől mindkettő úgy néz ki, mintha berozsdásodott volna az alapszín.



A lilás inkább hosszúkás formájú lett, ezt olyan divatosan, lazára hagyva lehet hordani.



A kék kerekebb alakú lett, ezt pedig inkább jobban a fejre-fülre húzva érdemes felvenni.



Mindkét sapka a sima és fordított sorok váltakozásával készült, ez adja a "csíkos" struktúráját. 

2012. július 23., hétfő

Zöld boleró templomhoz öltözve



Szerda este egy misére mentünk, úgyhogy kedd reggel gyorsan elkezdtem bolerót kötni, hogy mégse fedetlen vállakkal menjek a templomba. Kész is lettem másfél nap alatt. Igaz ez idő alatt utaztunk több száz kilométert.
Egyesek szerint veszélyes utazás közben kötni. Én egyelőre úgy gondolom, hogy a műanyag kötőtűimmel még akkor se tudnék kárt okozni magamban, ha tényleg szeretnék.



Fonal: Araucania az 1001fonaltól. 100% pamut. Összesen 3-szor 100 gramm/ 100 m, tehát kb. 300 méter.

A minta: 60 szemet szedtem fel. 6 sor: 2 sima, 2 fordított.
*3 sor sima, 1 sor fordított, 1 sorban 1 ráhajtás, 2 szem összeköt, 3 szem sima, 1 sor fordított. Csillagtól ismételve sokszor. Majd végül 6 sor 2 sima, 2 fordított.

2012. július 16., hétfő

Szalagfüggöny



A drágám így nevezte el legújabb pulcsimat, amit szalagfonalból kötöttem. Nagyon jó puha a Schoppel Wolle tiszta pamutból készülő, márványosra festett fonaláról van szó, ami Chat néven fut. Már nagyon régen akartam valami ilyesmit csinálni és nagyon elégedett vagyok a végeredménnyel.

Az eleje és a hátulja csak abban különbözik egymástól, hogy az egyik sima, a másik fordított, kedvünk szerint cserélhetjük a "mintát".


Gabi kérésére a "minta": Azt hiszem 50 szemet szedtem fel. Kötöttem 36 sort. Itt 2 soronként 2 szemet szaporítottam 3szor. Ez lett a "karöltő". Aztán kötöttem még 20 sort. A középső 20 szemet leláncoltam. A következő sorban pedig felszedtem újra és kötöttem tovább visszafelé ugyanazt. Az egyik felén sima, a másik felén fordított szemeket használtam.  
Végül a két oldalát kellett csak összevarrni. Violá!
Utálok összevarrni. ;)


2012. július 15., vasárnap

Sok-sok sapka

A játszóterezés hozadéka ez a sok-sok sapka. Én csak ülök ott a padon és időnként rendet teszek a kölkök között. De jobbára csak ülök. Ennél nagyobb projekteket nem szívesen cipelek magammal, így aztán sapkák készülnek sorra.



A legtöbb újdonságot a Vouge horgolós különszámából választott sapkán tanultam. Például, hogy lehet rugalmas szegélyt horgolni: 3-5 szemmel egy hosszú csíkot csinálni, mégpedig úgy, hogy a félpálcáknak mindig csak az egyik szálába bökjük a tűt.



Meg a buborékos mintákat is most sajátítottam el. Egy másik fajtát már ismertem, ami lent látható a sárga-szürke sapkán.



Felhasznált fonal: Crazy Zauberball 2085-ös színe - tényleg ilyen jó élénk. A szegélyhez 3-as, a sapka többi részéhez 4-es horgolótű.



Ez a sapka a divatszínek jegyében készült: sárga és szükre, amolyan igazi nyári "lötyi" sapka. A sárga rész lenes keverék, a szürke pedig pamutfonal.


Manósapkák is készültek, remélem ezek majd egyszer babafotózási kellékként kelnek új életre.




2012. július 6., péntek

Vedd nyakadba a nyarat!

Hosszú, forró és divatos nyár. Ez minden nő vágyálma. A magyar ékszertervezők pedig segítenek az apró vágyak megvalósításában. Körülnéztünk, ki hogyan képzeli el a legmelegebb hónapok ideális nyakláncát és tomboló színeket, vonzó formákat találtunk.



Vadjutka piros gyöngysorán színpompás virágok nyílnak. Hiszen mi is emlékeztetne jobban a nyárra, mint egy nagy csokor vidám vadvirág? A Vadjutka ékszerek különlegessége többek között változatosságukban rejlik, szinte minden színárnyalat képviselteti magát ezeken a darabokon. Másrészt pedig a textilek és más anyagok kombinálásából adódik az eredmény: színek és textúrák színes, bohém és életigenlő elegye. Színtiszta nyár!



Hasonlóan virágpompában tobzódnak Scheiring Barbara nyakékei is. Itt azonban sokkal egzotikusabb virágok kerültek a nemezre nyomtatott módszerrel, mint a pipacs. Sosemvolt színek, távoli országok illata ringatja sajátos hangulatba a Ringu műveket. De ha ez nem lenne elég, akkor a szivárvány minden színében röpködő pillangó közül is választhatunk egyet a fülünkbe, nyakunkba vagy hajtókánkra.



A Mimóza ékszerek készítője messzi-messzi tájakra kelt útra, hogy ihletet merítsen. Színkombinációit pedig egy-egy városról nevezte el. Így magunkon viselhetjük a barcelonai forgatag vagy éppen a rejkjaviki fehér éjszakák hangulatát. Kedvencünk pedig a képen is látható Rio de Janeiró-i koktélozás. Mi is szívesen elszürcsölnénk pár Mojitot arrafelé…



Schall Eszter jóvoltából a legközelebbi tengerpartra kirándulhatunk, hiszen medáljain a tenger hullámzói színei jönnek elő a világostól a mélykékig. A mintákban viszont a hagyományos magyar népi hímzések formavilága köszön vissza, ezt bolondítva meg a modern vonalvezetéssel. Szerintünk ez pont jól jöhet az olyan izgalmas életet élő nagyvárosi nőknek, akiknek nincs idejük leruccanni a tengerhez, de megmártóznának a nagy kékségben.



És persze mi lehetne nyáriasabb, mint egy nagy gombóc fagyi a tölcsérben? Fércművek bohókás, humoros darabjai között végre a soha el nem olvadó fagylalt receptjére is szert tehetünk! Szinte bármilyen ízben, - bocsánat – színben léteznek, de ha ezek mégsem tetszenének, akkor a szintén az utazásra inspiráló mozaikos darabokat ajánlom szívből.

2012. július 3., kedd

A szafarimánia 2. felvonása



Kinek van otthon egy-két maroknyi erre-arra kallódó Szafarimánia névvel fémjelzett matricája? Olyanok, amelyekből legalább 5 példány van és senkivel nem lehetett elcserélni? Olyanok, amelyek mindenfelé szétszórva hevertek eddig a lakásban?

Hiszen lelkesen ragaszgattuk mi a matricákat az albumba, de a kisgyereknek igazából nem túl nagy élmény, ha mindegyikből kettő-három példány van. Egyre csalódottabban veszik tudomásul, hogy már megint nem lehetet ragasztgatni.

Egy kis ovis társ rajza adta az ötletet, amire mi is azonnal lecsaptunk. Újrahasznosítottuk a matricákat. Rajzoltunk nekik hátteret, az apró, aranyos állatkáknak házikót, hogy ne fázzanak. A madaraknak fát, hogy legyen minek ágára ráülni. Természetesen minden képre kellett egy ragadozó is, hogy legyen min borzongani. Ja és szemmel ellátott, mosolygós napocska, mert az minden képre kell!



A kedvencem pedig a sivatagos kép, ahová tevék és kígyók kerültek. Semmi odaillő szőrös és aranyos nem került, hanem földrajzi-biológiai hűséggel csak az odatartozó állatok. Az albumban pedig mindenféle okosságokat is hozzá lehet olvasni a témához, például a tevék púpjairól meg a vándorló homokdűnékről.

Így a mellett, hogy értelmesen eltöltünk legalább fél órát egy műalkotás létrehozásával, egy csomó fontos ismeret birtokába is juthat a gyerek, sőt az anyuka is.

Az állatok körbevágását én végeztem körömollóval, de a ragasztgatás hálás feladatát semmi pénzért ki nem adták volna a kezükből a kölkök.

2012. július 1., vasárnap

Zoe Phobic ruhák



Ismerkedtem már egy ideje a Zoe Phobic ruhákkal, de valahogy nem jutottam el odáig, hogy szerezzek magamnak egyet. A márka honlapja nem túl biztató, csak angol és nem sok érdemlegeset tudunk meg a tervezőről, sem a kollekcióiról. Szerencsére ott a jó öreg FB, ahol viszont rengeteg hír és fotó ad lehetőséget a nyálcsorgatásra.

Itt van például ez a sorozat - az utolsó 3 fotót kell nézni egészen pontosan. Egyébként ez a fotózott póló éppen az enyém lett.

Hiszen végül egy ragacsosan forró napon végre elkeveredtem a Váci utcába, ott is a 25-ös kapualjba. Felcaplattam az emeletre és láss csodát: be a műhelybe.

A földön éppen a szabásra váró barackszín anyagok, a sztendereken pedig ruhadarabok. Nem túl sok, de azért érdemes próbálgatni. Zajlik az élet, amíg az ember lánya elbújik a paraván mögé. Jönnek-mennek ismerősök. Kapok ajánlásokat, inkább ezt, azt meg ne. Ágo odafigyel az emberre, de nem tolakszik és nem tukmál.



Két póló lesz az enyém, mindkettő igaz szerelemből. A hosszú haloványan türkízes a hétköznapokra, munkába. A rátétes vállú pedig buliba, vacsorákra ilyesmikre pont jó lesz. Olyanok ezek a ruhák, hogy jó beléjük bújni. Van bennük egy kis rafinéria, egy kis ötlet és báj. Ugyanakkor teljesen letisztultak, az én világom.

Ja és az áruk is! Ötezer forint egy egyedi design darabért? Nagyon is jó ár.
Az öv, amit hozzájuk passzintottam egy olasz butikból származik a Pozsonyi útról, de azt hiszem pont ezekhez az outfittekhez találták ki.

Már kifejezetten kíváncsian várom az őszi ötleteket! Jó lehet ebben a kánikulában sötét téli színekkel és vastag szövetekkel dolgozni.