Oldalak

2013. szeptember 7., szombat

Mezítlábas Park, Tabajd



Már évek óta tervezgettem, hogy egyszer elmegyünk ide, a Mezítlábas Parkba, Tabajdra. Van az úgy, hogy az ember évekig álmodozik valamiről, de mindig halogatja. Nos, a nyár utolsó hétvégéjén pont lett egy szabad délelőttünk, úgyhogy felkerekedtünk.



Tabajdot nem nehéz megtalálni, bár igényel egy kis autókázást. (Közvetlen Felcsút mellett van, úgyhogy épülő focistadiont is lehet útközben nézegetni.) Az uticélunk, a mezítlábas sétaút pedig szépen kitáblázva az út mellett kezdődik. Érdemes vele szemben, az út túloldalán leparkolni vagy esetleg felautózni a játszótérig, ahol igazából véget ér a túra.



A cipőket mi csak a sétaút legelején vettettük le és hátizsákban vittük magunkkal. Egy kicsit koszos lesz az ember talpa, úgyhogy vagy viszel magaddal nedves törlőkendőt, vagy olyan zoknit, amit nem sajnálsz utána felvenni és belülről is alaposan összekoszolni. De ez legyen a legkevesebb gondunk az életben :)

Érdemes még sok vizet is vinni, mert valahogy a gyerekek mindig útközben lesznek iszonyú szomjasak.



Maga az útvonal éppen jó hosszúságú, maximum fél óra alatt bejárható. Mi egy 5 és egy 7 éves gyerekkel voltunk. Nekik ez még érdekesnek számít, sőt izgalmasnak. Úgy gondolom, hogy kb. 2 éves kortól tudják ezt a kölkök értékelni, de láttunk csak felnőtt kirándulócsoportokat is.

Figyelem: Babakocsival egyszerűen képtelenség végigcsinálni, szóval vagy hordozó vagy a baba maradjon ki a buliból.



És hogy mit kapunk? Talpbizsergető élményt a javából. Kb. 20 fajta különböző felületen járhatunk gyors egymás utánban. A túlnyomó rész különböző fajtájú, méretű és simaságú köveket jelent, amiket aztán jól össze lehet hasonlítani. A tőzeg meglepően puha, a fenyőtoboz meg a kukoricacsutka izgalmasan szúrós.



A patakban most éppen nem volt víz, pedig arra is kíváncsi lettem volna.

A különböző fából készült felületek: lépcsők, hasábutak és cölöpök voltak a gyerekek egyértelmű kedvencei. Nekik minden tetszik, ami egy kicsit is kihívás és egyensúlyozni lehet rajta.



A végén pedig ott egy egészen szuper játszótér, hatalmas mászókával, sokféle mászó felülettel, fent bejárható "várral" és persze csúszdával. A bejáratot a hétfejű sárkány őrzi és bátran le lehet kardozni bármely faággal.

A park bejárása ingyenes!

És csak halkan mondom, de talán ebből adódik némileg elhanyagolt volta. Azért látszik itt-ott az idő vasfoga. Az útmutató táblák nagyon szépen megmaradtak, de a járófelületek itt-ott már elkoptak, kicsit elfogyni látszanak. Remélem előbb-utóbb pótolni fogják.

Az meg, hogy egyesek képesek otthagyni a szemetet útközben és nem viszik magukkal még 200 métert, hát az egyenesen gyomorforgató.