Oldalak

2012. június 3., vasárnap

Első csipkesálam



Ezt a sálat február óta kötöm. Nagyon lassan készült, egy nap általában 1-1 sort tudtam megkötni - ha szerencsém volt. A végén már 500 felett járt a szemek száma a kötőtűn, folyamatos számolással, rengeteg ráhajtással és összekötéssel. Nem egy játszótér-kompatibilis kötésminta, az biztos. Inkább csak csendes késő esti órákra alkalmas. Még tévét se lehet mellette nézni.



Valójában jól kitoltam magammal, mert egy cowlt, azaz nyakmelegítőt, körgallért választottam első ilyen jellegű projektnek, amit én elvágtam, tehát nem a leírásnak megfelelően körben kötöttem, hanem oda-vissza. Ez azt jelentte, hogy minden második sort fordítva kellett kötnöm, mint ahogy az a mintában szerepelt.



A sorokat is kihagytam itt-ott, sőt volt, ahol a fogyasztást sem sikerült teljes mértékben betartani. De ettől függetlenül nem győzök gyönyörködni. Ezt én csináltam. Hihetetlen.

Az is nagyon érdekes volt, hogy a kötőtűn mennyire nem jött le a minta, de amikor benedvesítve kihúzkodtam mennyire gyönyörűen kiadta magát.



A minta a The Knitter magazin egy régebbi, 38-as számából való. (Az 1001fonalnál sajnos már elfogyott.) Itt megnézhető a Ravelry-n a többi projekt ugyanebből a mintából. Senki másnak nem támadt olyan ötlete mint nekem :)



A fonal pedig a színtiszta szerelem: Malabrigo Lace. A sálhoz összesen 42 grammot használtam fel az 50-ből. Jó hosszú, majdnem 400 méternyi egy-egy ilyen gombolyagocska. A színe pedig az 850-es Archangel. Kicsit több benne a lila, mint elsőre hittem, de még így is valami egészen gyönyörűséges színorgia. Lilák, narancsok, pirosak és pinkek folynak és kavarognak egymásban.



A minta ajánlása szerint kétféle tűméretet használtam. A felső részen 3,5-öst, a második részen pedig 4,0-s. Sima Addi fém körkötőtűt, igazi élvezet volt használni. Mondom én, aki nemrég még a bambuszra esküdött.

6 megjegyzés:

  1. Gratulálok az első sáladhoz !Nagyon szép lett .:)

    VálaszTörlés
  2. Ez nagyon extra:) Merész, de remek ötlet volt a vágás! Teljesen életre kelt tőle a minta.

    VálaszTörlés
  3. Jó nehezet választottál elsőnek. De nem baj, gyönyörű lett!

    VálaszTörlés
  4. Gyönyörű lett a sálad. Konkrétan hol vetted hozzá ezt a szép színátmenetes fonalat?

    VálaszTörlés
  5. Szépséges lett! Viseld egészséggel!

    VálaszTörlés
  6. Köszönöm szépen!

    Az 1001fonalnál kaphatóak ilyen kézzel festett fonalak, ez egy Malabrigo Lace. Itt lehet szétnézni: http://www.1001fonal.hu/bolt/56-malabrigo-lace-100-baby-merinoi-gyapju-fonal.html

    VálaszTörlés