Oldalak

2013. augusztus 28., szerda

Színek és kísérletek

Valamikor augusztus elején olvastam Via színes-táboros bejegyzését. És felkiáltottam: igen ez az!



Elnézést mindenkitől, hogy csak most, a nyár végén mutatom be az egészet, de nagyon jól szórakoztunk mi is a fiúkkal a megvalósítás során. A fiúk már 5 és 7 évesek, tehát már értették a dolgot, sőt egyenesen követelték, hogy mi lesz másnap... Én meg éjszakánként kísérlet-ötletket keresgélhettem a neten. :)



Minden éjszaka kiragasztottam a srácok ajtajára egy-egy színes papírt. Ez lett az aznapi színünk. Igyekeztünk a lehető legtöbb megfelelő színű ruhadarabot felvenni aznap, de ez nem mindig jött össze.




Minden nap összeírtuk, hogy milyen zöldségeket, gyümölcsöket ismerünk abban a bizonyos színben. Sőt, igyekeztem megfelelős színű ételeket is főzni.
Zöld - brokkoli krémleves vagy valami spenótos esetleg
Lila - szilvás pite vagy valami padlizsános
Piros - bolognai mártás
Sárga - bármi ami sajtos
Kék - nem tudtam mit kitalálni :)



Minden színes naphoz próbáltam kapcsolódó kísérletet is találni, ami még jobban feldobta a napunkat. Nem nehéz egyébként kísérleteket találni, amelyek egyszerűek és nem veszélyesek. Bár egy felnőtt általában nem árt hozzá.



Piros nap - tüzetés
Összegyűjtöttem egy csomó dolgot, amit aztán sorban meggyújtottunk és megnéztük milyen színű lánggal ég. Meglepő módon minden egyes dolog ugyanolyan narancssárga lánggal égett, semmi sem volt "tűzpiros".

Éghető tárgyak: gyapjúpamacs - jó büdös, dunszgumi - meglepően nagy lánggal és gyorsan ég, fa pálcika, pont olyan mint a gyufa, papír természetesen, száraz falevél.

Érdemes odakészíteni egy nagy vödör vizet, hogy legyen mibe beledogni a körmünkre égő tárgyakat.



Kék nap - vizezés
Kipróbáltuk, hogy a papírtörlő vezeti a vizet. Ha az egyik pohárba teszünk vizet, a másikat meg üresen hagyjuk és a kettő közé egy papírtörlő hidat teszünk a víz pontosan fele át fog vándorolni a másik pohárba. (Türelem és 1-2 óra kellett hozzá.)

Ki lehet azt is próbálni, hogy más papírfajták, például a sima rajzpapír vagy a magazinok fényes papírja is így viselkedik-e.



Zöld nap - csíráztatás
Vattakorongokra tettem zsázsacsírát, majd megnedvesítettem és pár napra különböző körülmények közé tettük őket. Száraz, sötét, világos és hasonló helyekre. A hűtőszekrénybe rakott csírákon kívül mindegyik kikelt pár nap alatt.



Lila vagy sárga nap - olajos trükk
Egy üvegbe olajat és vizet kell önteni, majd összekeverni. Ha még szódabikarbóna is kerül bele, akkor elvileg pezsegni fog, de ez nekünk nem jött össze. Viszont a srácok lenyűgözve figyelték az olajpöttyök táncát. Azért lett a vizünk ilyen fura színű, mert nem kevés kék, piros és zöld ételfesték is került bele, csak, hogy ne legyen unalmas a dolog.



Szivárványos nap - virágfestés
Ehhez először is fehér virágot kell szerezni. Sajnos az idén csak piros muskátlink van, a virágosnál meg csak ilyen margaréta szerűség volt.
A virág vizébe ételfestéket kell tenni, majd várni, hogy felszívja és beszínezze a virág szirmait. Ahogy a képen látszik, a piros festéket egy picikét felszívta, de sem a zöldet, sem a kéket nem sikerült...
Talán szerezni kellene rózsát is?


Plusz ötletek:

1. Ma Mashmallow-t, azaz pillecukrot olvasztottunk. Előtte megnéztük, hogy mivel levegővel van töltve úszik a víz színén és, ha nyomkodjuk, akkor hallatszik, ahogy jön ki belőle a levegő.

Aztán betettük 3x30 másodpercre a mikróba. Először megduzzadnak és jól megnőnek. Aztán elkezdenek olvadni, végül karamellizálódni és égett szagot eregetni. Itt el lehet magyarázni, hogy a cukor milyen változásokon megy keresztül.


2. Ha végre kisüt a nap, akkor készíteni fogunk kint egy emberi napórát. Minden órában krétával meg fogjuk jelölni, hogy merre mozog az ember árnyéka, ahogy megy a nap az égen. 

1 megjegyzés:

  1. Nagyon jó ötletek, köszönöm! Már viszem is, és kipróbálom a lányaimmal.

    VálaszTörlés