Oldalak

2014. június 23., hétfő

Kréta + aszfalt = órákig tartó játék

Tényleg csak kréta meg játékos kedv szükséges ezekhez az ötletekhez, kb. 2 órán keresztül játszottunk az én két fiammal, plusz a hozzánk csapódó másik két gyerekkel. A gyerekek kora 5 és 9 év között volt.
Tehát: mit lehet csinálni egy krétával?
Nem csak szépséges rajzokat készíteni, bár az is jó móka lehet, de a lányok valószínűleg sokkal jobban élveznék. Most kifejezetten fiús játékokat gyűjtöttem össze, sok mozgással, ugrálással, saját ügyesség megmérettetésével.
kretas-jatekok3
1. Hagyományos ugróiskola
Nos, ez a nagyobbaknak “bébikönnyű” meg “ovis”, de egy 4-5 éves simán végigugrál rajta újra meg újra. Nem kell feltétlenül megmaradni a hagyományos 3-2-1-2 kockájú rajzolatnál, lehet bővíteni, hosszabbítani, nehezíteni. És természetesen visszafelé is végig kell ugrálni. :)
kretas-jatekok4
2. Csigaházas ugrálás
Na, ez már egy nehezebb és bonyolultabb játék. Szabályrendszer van, de gyorsan meg lehet tanulni és nagyon sokáig el lehet vele ugraburgálni. Aztán, amikor betelt rajzolni egy újabbat.
Először is rajzolunk egy jó nagy csigaházat. A vonalak között legyen kb. 30 cm hely.
A csigaházat osszuk fel “kockákra”, azaz daraboljuk fel.
Az ugrálás megkezdése előtt mindenki dob a krétával. Ahova esik a krétája, azt a kockát tudja magának megszerezni.
Egy lábon kell végigugrálni az egészet kintről befelé haladva, megállás, támaszkodás és lehetőleg lábcsere nélkül. Kisebbeknek páros lábbal is lehet.
Ha sikerül végigmenni a körön, akkor az a kocka, amelyre a kréta esett saját kockává válik. Egy betűvel, jellel meg kell jelölni.
A sorban következő ugrálónak a jelekkel megjelölt részekre nem szabad ugrania, át kell valahogy ugrania. A saját jeleseken viszont szabad pihenni, azaz páros lábbal megállni.
Ahogy telik be a pálya, úgy lesz egyre nehezebb (vagy a vége felé már egyre könnyebb) teljesíteni.
Lehet nyertest is hirdetni, akinek a legtöbb kockát sikerült elfoglalnia, az nyerhet.
kretas-jatekok1
3. Célbadobás szivaccsal vagy krétával
Rajzoljunk egymás köré 4-5 egyre nagyobb kört. A középső éri a legtöbb, a szélső a legkevesebb pontot.
Egy kijelölt helyről kell dobni. Aztán mondjuk 3 dobás után össze lehet adni a pontokat.
A szivaccsal meglepően nehéz célozni, viszont a kréta meg több dobás után eléggé széttörik. Viszont jól látható, hogy hova esett le, mert színes nyomot hagy maga után.
kretas-jatekok2
4. Kislabda hajítás
Mi a labda hajigáláshoz is pályát csináltunk. Ez úgy néz ki, hogy egy hosszú vonal, amelyet beosztottunk: kb. fél méterenként ötösével emelkedő számokkal.
Ahol először lepattan a labda, annyi pontot ér a dobás. Ezt is össze lehet adni a végén. Illetve lehet versenyezni, hogy először alulról, aztán felülről dobjuk a labdát, illetve különböző labdákat is lehet dobálni.

+1. Kólásdoboz leverése labdával
Ehhez nem kréta, hanem üres fémdoboz (most úgyis sörözős szezon van) vagy akár tejesdoboz kell. Egy pad hátuljára tettem, aztán labdával le kellett verni. Meg kell mondanom, meglepően nehéz feladat.
Lehet számolni, hogy ki hanyadik dobással ütötte le a célt.
Ha elég sok dobozunk van, építsünk belőle gúlát és gurítuk neki a labdát, mint a bowlint pályán. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése