Oldalak

2014. május 6., kedd

Kombinálható ruhatár helyett építs szetteket!

Minden magára valamit is adó női portálon kb. havonta előjön ez a kombinálható ruhatár című összenet. És mindig csak én állok ott értetlenkedve. Hogy ezt így hogy?
ruhatár
Kép: Velvet
Oké, egy nyaralásra még csak-csak elég lehet 12 ruhadarabbal nekiindulni. De a való életben képtelenségnek tartom.
Eleve, viszonylag kevés az olyan nő, akinek ne dőlnek kifelé a cuccok, amikor kinyitja a szekrényét. Irigy sem vagyok. De nagyon nehéz elképzelni, hogy valaki 1 darab pulcsival kihúzzon egy szezont.
Ezek az ellenérveim:
1. Ugyebár a pólókat, pulcsikat 1, de max. két hordás után nem árt kimosni. Ad abszurdum, kivasalni. Ha csak három felsőből gazdálkodsz, akkor hogyan tömöd meg a mosógépet? Amíg szárad a ruhád, addig mit veszel fel?
2. Akármennyire is jól kombinálható a ruhatár, miért akarnék egy elegáns ruhához csíkos pulóvert hordani? Meg sportos cipőt? Egyszerűen nem illenek össze és kész.
3. Ráadásul nagyon nehéz úgy összeválogatni ezt a pár ruhadarabot, hogy szabásban, színben, textrúrában is passzoljanak. A velvetes példánál maradva: mit keres a barna öv az alapvetően fekete-fehér ruhatárban? És a hosszú szoknyával felvett A vonalú blúz sem hiszem, hogy túl csinos összhatást kelt.
ruhatar-urban-eve
Az ilyen kombinálható ruhatárakkal, mint a fenti is, mindig az a bajom, hogy túl kevés benne a felső. Inkább kettővel több póló, mint négy nadrág. És persze egyetlen, megfelelő cipővel és táskával is simán ki lehet húzni egy-egy időszakot, így viszonylag becsapósnak érzem az ötleteket is.
Ha úgy érzed, hogy érdemes lenne többet megtudni a kombinálható ruhatárak használhatóságáról, felépítéséről, akkor minden képpen Urban:Eve cikkeit ajánlom a témában. Lehet, hogy én nem mindig fogadom meg a tanácsait, de neked még hasznosak lehetnek.

És akkor elmondom, hogy én miteszek helyette: SZETTEKET ÉPÍTEK!

Mit jelent ez a gyakorlatban?
1. Ha veszek pl. egy új pólót, akkor már tudom, hogy mivel fogom hordani. Melyik nadrágomhoz vagy szoknyámhoz fog illeni. Igyekszem kihagyni azokat a ruhadarabokat, amelyek nem illenek a már otthon lévőkhöz.
2. Ha megvan az ideális alsó-felső kombináció, akkor még választok hozzá kiegészítőket is: a megfelelő cipőt, táskát, sálat, nyakláncot, fülbevalót.
3. Viselem és tesztelem: ha jól működik együtt a kitalált kombináció, akkor legközelebb is így viselem. Ha nem kényelmes, nem csinos, nem jó, akkor újratervezek.
4. Természetesen egy farmernadrágot nem csak 1 felsővel viselek, hanem szinte mindegyikhez fel tudom venni. De nem így például a kedvenc ocelot mintás bulizós pólómat :)
5. Nemcsak a ruhadarabból alakítok ki kombinációkat, hanem azokat alkalmakhoz is hozzáillesztem. Vannak játszóterezős, vannak vasárnapi ebédelős, vannak kifejezetten csiniskedve megjelenős szettjeim.
szett
Ezt a cipőt-táskát és sálat szinte mindig együtt viselem,
mert nagyon jól illenek egymáshoz.
Nem akarom mással kombinálni, hiszen pont jó így, ahogy van.

És miért jó mindez?
Gondolj csak bele! Teljesen automatikussá teszi a reggeli öltözködést! Amikor van időm, elszórakozgatok a kombinációk kitalálásával, próbálgatásával. Aztán amikor fel kell öltözni előveszem mondjuk a barna nadrágomat, automatiusan kiveszem a 3-4 hozzá illő felső közül azt, amelyikhez éppen kedvem van. Nem kell még 20-szor átöltözni, hiszen már tudni fogom melyik táskát és cipőt kell elővenni, melyik láncot kell magamra aggatni.
Ez számomra azért is jó, mert így nem feltétlenül kell egyetlen stílusban tartani az egész ruhatáramat. Többféle hangulatban is kipróbálhatom magam, hiszen nem kell, hogy minden mindenhez passzoljon. Elég ha az adott szetten belül működőképes a kombináció.
Egyébként pedig úgy gondolom, hogy a szettek építése legalább akkora tudatosságot igényel, mint a kombinálható ruhatár. Ebben az esetben sem lesznek felesleges ruhadarabok, csak éppen nem kell folyton azon agyalni, hogy mit mivel vegyek fel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése