Oldalak

2014. május 26., hétfő

30 napos gardróbrendezés: 3. hét

Ez volt az a hét, amikor:
– Kimaxoltam a szürkét és a kéket, egy kis zölddel
– Őszből hirtelen nyárba váltottunk
– Egy nap alatt 3x áztam meg alaposan

Nézzük:
15. nap: Kihagyva
Ezt a napot nemes egyszerűséggel kihagytam az életemből egy migrénnek köszönhetően. Ilyenkor nagyjából a zuzmók színvonalán lézengek, minden nehezemre esik.

majus1611116. nap: Újjászületve
Rengeteg elintézni valóm akad a városban, ehhez pedig az élénk zöldet (vagy hívjuk inkább mentának) választottam társul. És jól éreztem magam benne. Igaz vagy 3x eláztam, de a cipőm és az esernyőm egészen jól bírta.
Közben pedig voltam Design Galériában, Fonalboltban, Főzőiskolában, ettem hummuszt és vezettem egy csomót.
A kis zöld amulettem, az amazonit kövekkel töltött üvegcse is nagyon jól szolgált a nyakamban.

majus1717. nap Dideregve
Szabadtéri szülinapi buli, jó erős széllel. És megint szürke, de legalább nagyon kényelmes.
A képen nem nagyon látható póló egyébként a boltban még annyira jól nézett ki! Naná, hogy ezt is próba nélkül vettem – nem kellene ezt csinálnom. Most olyan divatos szürkés-cirmos az anyaga, a nyakánál van egy fekete műbőr szegély és a hátán még zippzár is. Szóval menőség a négyzeten, kár, hogy nincs szabásvonala és ettől rajtam lóg és pont a nem megfelelő helyeken feszül.

majus1818. nap Megint beszürkülve
És megint szürkében, ezúttal fehérrel kombinálva. Anyóséknál ebédelős, de pihizős, sőt trambulinozós nap volt. Ehhez pedig az ilyen cicanacit imádom, hosszú kardigánnal.
Egy kicsit lehet, hogy zagyva az összkép, a koptatott nadrág meg a csini póló, de a lényeg, hogy nagyon jól érzem magam benne.
Ezt az opál nyakláncot pedig mostanában le se tudom tenni. Nagyon-nagyon szeretem. Apró kis kő, hosszú láncon. Ez mostanában a kedvenc.
A kis színfoltért felelős táska pedig Buttondoll. Tökéletes mini méret: pont belefér a pénztárca, telefon és kulccsomó hármasa. Mást ugyan már nem tudok beleszuszakolni, de nem is bánom.

majus1919. nap Porcelánba öltözve
Ezt a pólót kizárólag a mintája miatt vettem meg. Nem is áll jól, túl nagy, túl bő meg minden. De annyira szép, hogy néha mégis felveszem. A farmerdzseki épp eléggé eltakarja, hogy ne legyen nagyon gáz.
Ha pedig már ilyen érdekes mintájú felsőt hordok, akkor egy jó nagy, lógós fülbevaló is kell hozzá. Természetesen kék gyöngyökkel, ha már amúgy is kék egyenruhában feszítek.


majus2020. nap Kizöldülve
Előkaptam a már évek óta egyik kedvenc szerelésemet és rögtön rengeteg bókot sepertem be. Ez a zöld szoknya bő A vonalával a legjobb szerelés. Nagyon kényelmes, le lehet benne ülni, anélkül, hogy feszengeni kellene és közben a jó meleg időjáráshoz is passzolt.
Egyébként megvan már legalább 5 éve és persze Promodos. Meg merném kockáztatni, hogy azóta is lehet venni nagyon-nagyon hasonló darabokat.
Találtam a kincseim között egy az összeállításhoz tökéletesen passzoló nyakláncot is: egy selyemszálon lógó jáde fánkmedált.
És a rúzsomról se feledkezzünk meg! Ez most az új szerelem: a férjtől kaptam és YSL! Azt hiszem egész nyáron folyton ezt fogom magamra kenni.

majus2121. nap Bekékülve
Érdekes, hogy a másik A vonalú vászon szoknyám már koránt sem áll annyira jól, de szintén nagyon szeretem viselni, mert szellős és kényelmes. Egy egyszerű fehér pólóval, egy kis hímzett mintával. Így mindjárt könnyebb teljesíteni egy rohangálós napot, amelyen ismét közelítettük a 30 fokot.
És akkor azt is elmesélném, hogy balerina-cipő függő vagyok. Itt éppen a Nemsüti padlóján fotóztam le a cipellőmet, amiből elég sok színben tárolok itthon pár darabot.

2014. május 19., hétfő

30 napos gardróbrendszerezés: 2. hét

Hát, ezt most feladtam… Ez a folyton esős időjárás, a hideg meg a szél. Egyszerűen felkelni sincs kedvem reggel, nemhogy felöltözni.
Persze igyekeztem azért, a hetet egyértelműen a színes harisnyák és úgy általában a piros szín mentette meg. Még szerencse, hogy van két további hét, hogy visszaküzdjem magam a lelkesedés kezdeti szintjére.
8. nap: Mindenki hagyjon békén! Az eső is!
majus81
9. nap: Megint színház!
majus9 Megint ki lehet öltözni, hogy életemben először megnézzem végre az Operaház fantomját, aminek minden dalát kívülről fújom.
A kedvenc ocelot mintás felsőmhöz és cipőmhöz szerettem volna egy fekete ceruzaszoknyát húzni, de nem sikerült belepréselnem magam.
Szerencsére az ónix medál nagyon jól érezte magát velem. :)

 

10. nap: Design Passage!
majus101Ezt a napot minden hónapban nagyon várom. Én és a bohémságaim megyünk a Király utcába vásározni. Szerencsére szombaton hideg sem igazán volt, így felvehettem ezt a jópofa, japán stílusú mellényt.
Oké, iszonyúan kövérít, de annyira jó az anyaga, meg annyira jól érzem benne magam, hogy nem vagyok hajlandó megválni tőle.
Hozzá pedig kínai porcelángyöngyökből fabrikált nyakláncot hordtam. Szerintem tökéletesen passzolnak stílusukban.

11. nap: Pocsék idő van, de legalább meleg!
majus111Egy csomót mászkáltunk a városban, többek között ásványbörzén is jártam. És meglepően melegem volt.
A pulcsi, ami itt csak a kezemben van, egy turis darab, viszont vadiújnak tűnt és nagyon jópofa a szabása is.
A élénk kék harisnyát azt hiszem nem kell magyaráznom. Kell a hangulatom ici-picit történő javításához.
Ahogy a legtöbbet hordott kianit medálom is.
Ez így egyben a legtöbbet hordott összeállításom. Kár, hogy ebben a hónapban már nem jöhet többet elő, mert tökéletesen jól érzem magam benne.

12. nap: Ezt már tényleg csak piros harisnyával lehet kibírni!
majus121Egy kicsit talán túlöltöztem a hétfői szaladgáláshoz… De valahogy azt éreztem, hogy ha nem húzok magamra valami pirosat, akkor nem tudom végigcsinálni a postán sorbanállós, ide-oda elrohanós napot.
Így viszont mindenki észrevett :)
A szoknya egyébként az egyik első ille-olla ruhadarab úgy 5 évvel ez előttről. Azóta nem is gyártanak ilyet, viszont van egy csomó jópofa kabátruhájuk.
Ja igen, a képeket egyébként az ötévesem készítette :)

13. nap: Na jó, ezt inkább hagyjuk! Egyébként meg ezeréves lila melegítőfelső.

14. nap: Valaki mentsen ki a szürke mocsárból!
majus141Megjött a vihar, úgyhogy én is beszürkültem… Borzasztóan áll, ennek a kabátnak többet nincs helye a ruhatáramban. Tegnap eldöntöttem, vége a kapcsolatunknak.
Szereznem kell egy új, csinos átmeneti kabátot. Kész.
 

2014. május 12., hétfő

30 napos gardróbrendszerezés: 1. hét

Hú, azért az nem gondoltam volna, hogy ilyen nehéz lesz teljesíteni a saját magamnak támasztott elvárásokat. :) Hiszen ott van az a rengeteg ruha, igazán nem gond minden nap egy másikat előhúzni. De igen!
A megszokás hatalmas úr: farmert akarok hordani farmerrel. És tornacipővel. Minden reggel komolyan meg kellett küzdenem magammal, hogy ne farmernadrágot vegyek fel. Mondjuk a farmerdzseki így is igencsak szerves része maradt az öltözékeknek.
Két dolog hátráltat: elég rossz, hideg, esős idő van. Ezért sajnos nem tudok egy szál pulcsiban mászkálni, akármilyen jól is nézne ki. Mivel a téli cuccokat már jó mélyre elraktam és kényszerítem magam, hogy színes, nyárias hangulatú ruhákat vegyek elő, kicsit cidriztem reggelente, illetve farmerdzsekiztem.
A másik, hogy nagyon sokszor megyek biciklivel. Ami nálam kizárja a szoknyát, csak nadrágban tudom csinálni :)
Lássuk ezek után, hogy boldogultam.
1. nap: koncertre menős, csinizős, tűsarkúzós
majus1 Jó kezdet. Ugyanis este koncertre mentünk a Zeneakadémiára. Így full csinibe vághattam magam. Mondjuk a tűsarkú kitörte a sarkam, így a szünetben ragtapaszt kunyeráltunk a biztonsági személyzettől :)
Mi volt rajtam:
Lila ujjatlan garbó – a férj ajándéka (Boss)
Szürke gomnélküli zakó – idei beszerzés (Promod)
Fekete szövetnadrág
Fekete tűsarkú
Fekete nagy fülbevaló

2. nap: játszóterezős, bicajozós, kerthelyiségben ebédelős
majus2Ez így tavasszal a leggyakrabban magamra kapott összeállítás: kényelmes, vidám és már 3 vagy négy éve változatlan.
Ezt hordtam:
Farmerdzseki (Esprit)
Farmer hatású, végig gombos, húzott derekú tunika (Mango)
Farmer hatású cicanadrág (H&M)
Szürke tornacipő
Piros csíkos sál
Piros bogyós fülbevaló levélmintával

3. nap: barátoknál grillezős, felhőszakadás elől bemenekülős
majus3Tetőforkára hágott a 4 napos szünet, így átmentünk a barátainkhoz egy kis grillezésre. Szerencsére már minden megsült, mire leszakadt az ég, és hát nem is volt túl melegem ebben a szerelésben.
Egy kis kézműves sörkóstolás meg a grillkolbászok kombója aztán jól felmelegített :)
Ez volt rajtam:
Sötét türkíz denevér ujjú felső (Tatuum)
Farmerszoknya (Promod)
Türkíz harisnya
Fekete hegyesorrú, lapos sarkú cipellő (Zara)
Hosszú, türkíz és piros bogyós nyaklánc
4. nap: kertészetbe menős, életmentő kávékapszulákért elrohanós
majus4Csepergő eső ellenére találtunk egy jópofa pakátot, ami azonnal angyallá változtatott engem is. Sőt, az hogy betankoltunk a kávékapszula készletünket, a további reggeleim zökkenőmenetességét is biztosítani fogja.
A bőrdzseki S. Hegyi Luciától származik, egészen pontosan 2000-ből. Azóta is jól bírja a strapát.
Például a pólót kivéve tök ugyenebben a szerelésben mentem New Yorkba 2010-ben. Még mindig ugyanolyan kényelemsen érzem magam benne.
Bézs és világoskék = kényelmes elegancia.


5. nap neonszínekben tobzódós
majus5Tipikusan az a nap, amikor egész nap itthon püfölöm a számítógép billentyűit. Letargia ellen a ruhatáram legélénkebb színeit kaptam elő.
Ezeket:
Farmerdzseki
Zöld póló (Camaieu)
Körsál (Newyorker)
Világos farmer
Színes cipő
Kis táska élénk színű páttal (Buttondoll)


6. nap: 20 kilómétert bicajozós
majus6A szokásos kis körömet a XI. és XIII. kerületek között idén először teljesítettem. Ehhez pedig csakis a legkényelmesebb szerelésemet vehettem elő.
Az örök kedvenc tunikámat, amely lassan szétfoszlik, annyit hordom. Mondjuk a Ringu táska is hasonló igénybevételnek van kitéve! Imádom!
Részletesebben:
Tunika (Zara)
Táska (Ringu)
Farmer hatású cicanaci
Kianit nyers kőmedál
Világoskék-törtfehér Kross bicikli :)
7. nap: anyáknapi ünnepségre menős
majus7
Ha már a gyermekem hetek óta verseket tanul, akkor én is csinibe vágom magam, hogy meghallgassam.
Nagyon szeretem, amikor minden ruhadarab egyszínű, sőt egy árnyalatú – jelen esetben szürkésbarna, amit egy másik színnel emelek ki.
Zakó (S. Oliver)
Póló
Soknya (Camaieu)
Azték stílusú fülbevaló



Amire büszke vagyok:
– Próbálok egyre több magyar kézművestől, divattervezőtől származó egyedi darabot hordani.
– Nem vettem semmit, pedig volt egy-két álmodozás.
– Nem volt túl sok ismétlés, voltak színek is.
– Egyszer-kétszer még sminkelni is sikerült.

Az előzményekről ebben a blogbejegyzésben olvashatsz: A gardróbrendezés 0. napja.

2014. május 6., kedd

Kombinálható ruhatár helyett építs szetteket!

Minden magára valamit is adó női portálon kb. havonta előjön ez a kombinálható ruhatár című összenet. És mindig csak én állok ott értetlenkedve. Hogy ezt így hogy?
ruhatár
Kép: Velvet
Oké, egy nyaralásra még csak-csak elég lehet 12 ruhadarabbal nekiindulni. De a való életben képtelenségnek tartom.
Eleve, viszonylag kevés az olyan nő, akinek ne dőlnek kifelé a cuccok, amikor kinyitja a szekrényét. Irigy sem vagyok. De nagyon nehéz elképzelni, hogy valaki 1 darab pulcsival kihúzzon egy szezont.
Ezek az ellenérveim:
1. Ugyebár a pólókat, pulcsikat 1, de max. két hordás után nem árt kimosni. Ad abszurdum, kivasalni. Ha csak három felsőből gazdálkodsz, akkor hogyan tömöd meg a mosógépet? Amíg szárad a ruhád, addig mit veszel fel?
2. Akármennyire is jól kombinálható a ruhatár, miért akarnék egy elegáns ruhához csíkos pulóvert hordani? Meg sportos cipőt? Egyszerűen nem illenek össze és kész.
3. Ráadásul nagyon nehéz úgy összeválogatni ezt a pár ruhadarabot, hogy szabásban, színben, textrúrában is passzoljanak. A velvetes példánál maradva: mit keres a barna öv az alapvetően fekete-fehér ruhatárban? És a hosszú szoknyával felvett A vonalú blúz sem hiszem, hogy túl csinos összhatást kelt.
ruhatar-urban-eve
Az ilyen kombinálható ruhatárakkal, mint a fenti is, mindig az a bajom, hogy túl kevés benne a felső. Inkább kettővel több póló, mint négy nadrág. És persze egyetlen, megfelelő cipővel és táskával is simán ki lehet húzni egy-egy időszakot, így viszonylag becsapósnak érzem az ötleteket is.
Ha úgy érzed, hogy érdemes lenne többet megtudni a kombinálható ruhatárak használhatóságáról, felépítéséről, akkor minden képpen Urban:Eve cikkeit ajánlom a témában. Lehet, hogy én nem mindig fogadom meg a tanácsait, de neked még hasznosak lehetnek.

És akkor elmondom, hogy én miteszek helyette: SZETTEKET ÉPÍTEK!

Mit jelent ez a gyakorlatban?
1. Ha veszek pl. egy új pólót, akkor már tudom, hogy mivel fogom hordani. Melyik nadrágomhoz vagy szoknyámhoz fog illeni. Igyekszem kihagyni azokat a ruhadarabokat, amelyek nem illenek a már otthon lévőkhöz.
2. Ha megvan az ideális alsó-felső kombináció, akkor még választok hozzá kiegészítőket is: a megfelelő cipőt, táskát, sálat, nyakláncot, fülbevalót.
3. Viselem és tesztelem: ha jól működik együtt a kitalált kombináció, akkor legközelebb is így viselem. Ha nem kényelmes, nem csinos, nem jó, akkor újratervezek.
4. Természetesen egy farmernadrágot nem csak 1 felsővel viselek, hanem szinte mindegyikhez fel tudom venni. De nem így például a kedvenc ocelot mintás bulizós pólómat :)
5. Nemcsak a ruhadarabból alakítok ki kombinációkat, hanem azokat alkalmakhoz is hozzáillesztem. Vannak játszóterezős, vannak vasárnapi ebédelős, vannak kifejezetten csiniskedve megjelenős szettjeim.
szett
Ezt a cipőt-táskát és sálat szinte mindig együtt viselem,
mert nagyon jól illenek egymáshoz.
Nem akarom mással kombinálni, hiszen pont jó így, ahogy van.

És miért jó mindez?
Gondolj csak bele! Teljesen automatikussá teszi a reggeli öltözködést! Amikor van időm, elszórakozgatok a kombinációk kitalálásával, próbálgatásával. Aztán amikor fel kell öltözni előveszem mondjuk a barna nadrágomat, automatiusan kiveszem a 3-4 hozzá illő felső közül azt, amelyikhez éppen kedvem van. Nem kell még 20-szor átöltözni, hiszen már tudni fogom melyik táskát és cipőt kell elővenni, melyik láncot kell magamra aggatni.
Ez számomra azért is jó, mert így nem feltétlenül kell egyetlen stílusban tartani az egész ruhatáramat. Többféle hangulatban is kipróbálhatom magam, hiszen nem kell, hogy minden mindenhez passzoljon. Elég ha az adott szetten belül működőképes a kombináció.
Egyébként pedig úgy gondolom, hogy a szettek építése legalább akkora tudatosságot igényel, mint a kombinálható ruhatár. Ebben az esetben sem lesznek felesleges ruhadarabok, csak éppen nem kell folyton azon agyalni, hogy mit mivel vegyek fel.

2014. május 2., péntek

30 napos kihívás: a nagy gardróbrendezés 0. nap

A KIHÍVÁS
– 30 napig minden egyes napon másba öltözni!
– Átlépni a szakadt, kényelmes, edzőcipős stílusból a csini anyuci halmazába
– Felfedezni a ruhatáram rejtett tartalékait – avagy “Vásárolj a saját gardróbszekrényedből!”
– Ésszerűsíteni és megszabadulni az évek óta gyülekező, soha nem hordott cuccoktól
– Nem vásárolni semmilyen új ruhadarabot egy hónapig (kivétel: zokni, harisnya, mert azok nagyon fogynak, szakadnak)
– Az újragondolt stílusom alapján tudatosan választani új, kiegészítő és kulcsdarabokat a ruhatáramba.
– Ha majd vásárlásra kerül a sor: egyedi, lehetőleg magyar tervezőktől származó darabokat beszerezni.

Mi az én komfort zónám, amiből ki akarok lépni?
1. Egyrészt a kék szín. A ruháim 70 százaléka szürke vagy kék. Szerencsére a nyári pólóim színesebbek, így a színesítés pont májusban nem lesz nagy gond.
2. Amikor már 3 vagy négy napja ugyanabban a farmer-pulcsi kombóban mentem a gyerekeért az oviba, suliba – én is azt éreztem, hogy ezen változtatni kell. Elő a csinos szandálokkal, szoknyákkal és hasonlókkal :)
3. Rengeteg, tényleg rengeteg ruhám van. De! nagyon kevés közöttük a divatos, csinos. Egyszerűen nem értem, hogy miért őrizgettem eddig a gyerekek születése előtt vásárolt (ez már alsó hangon is 7,5 év) nadrágokat… Menniük kell.